Подорожуючи, відкриваємо світ

«Той, хто живе, бачить багато. Той, хто мандрує, бачить більше», - говорить старе арабське прислів’я. Справді, лише подорожі дають можливість збагнути, який прекрасний наш світ, скільки в ньому таємниць і загадок. Мандруючи, людина має змогу оновитися, набратися вражень, переосмислити й по-новому оцінити власне життя. А ще подорожі дарують неповторні відчуття свободи й пошуку.

Не секрет, що вихованці Золочівського економічного ліцею люблять і вміють подорожувати. Вже не одне покоління ліцеїстів щороку відкриває для себе мальовничі куточки України; у різні роки здійснювалися й поїздки за кордон – у Польщу, Угорщину, Росію. От і нещодавно скарбничка ліцейних мандрів поповнилася новою історією. Усе почалося кілька місяців тому, коли на Вечір зустрічі з випускниками завітав Олег Глинка – випускник 2001 року. Висловивши подяку за незабутні ліцейні роки, екс–ліцеїст (а тепер директор туристичної фірми Tango Travel) зробив несподіваний і надзвичайно приємний подарунок – подорож країнами Європи – чотирьом учням із найвищим рейтингом успішності та двом учителям, які підготували переможців предметних олімпіад та конкурсів.

Тож пакувати валізи випало двом учням групи ПЛГ – Галас Ярині та Косаревичу Антонові, десятикласниці Бурдик Марті, ліцеїстці групи Е-3 Ковалик Лілії, а також учителеві географії та економіки Боднар Марії Михайлівні та вчителеві української мови і літератури Ковалик Наталії Юріївні.

Теплого травневого дня юні мандрівники та їх наставники вирушили в довгоочікувану подорож. Це був незабутній час! Комфортабельний автобус єврокласу, привітність та уважність керівника групи Романа Глинки, навіть погода за вікном – усе сприяло вдалій поїздці. Першим пунктом програми туру був Краків – давня столиця Польщі. Безумовно, серцем Кракова є Вавель – архітектурний комплекс на березі Вісли. Королівський замок і Кафедральний собор зачаровують туристів з усіх куточків світу. Наступного дня на ліцеїстів та їх учителів чекала Прага. Під час пішохідної екскурсії неможливо було не піддатися чарам чеської столиці, адже Карлів міст, Староміська площа та Собор святого Віта є справжніми родзинками туристичної Європи. Завершився цей дивовижний день прогулянкою на кораблику по Влтаві. Ночівля у готелі «Олімпік» дала можливість відновити сили для подальшої подорожі.

А далі був Дрезден – колиска Саксонії, місто, яке було зруйноване під час Другої світової війни і постало з руїн, здивувавши весь світ. «Балкон Європи» - саме так називають набережну в Дрездені, відому як Тераса Брюля. З цього місця відкривається неповторний краєвид на протилежний бік Ельби. Найвища церква Німеччини знаходиться саме в Дрездені . Під час бомбардування міста у

1945 році храм дуже постраждав, і тільки після об’єднання німецьких земель Фрауенкірхе відбудували, використовуючи усі вцілілі фрагменти. Із розповіді гіда стало відомо й про долю Дрезденської картинної галереї, яка є частиною палацу Zwinqer. Прогулянка внутрішнім двориком палацу немовби перенесла туристів в атмосферу ХVІІІ ст. Кульмінацією стали відвідини Дрезденської картинної галереї, адже саме тут знаходяться такі шедеври світового живопису, як «Сикстинська мадонна» Рафаеля, «Динарій кесаря» Тіціана, «Автопортрет із Саскією» Рембрандта та інші всесвітньо відомі полотна.

Завершальним акордом поїздки стала екскурсія в Бастай – унікальне формування з піщаних скель, що знаходиться на правому березі Ельби на висоті близько двохсот метрів. Бастай є однією з найбільш відвідуваних туристичних пам’яток національного парку Cаксонська Швейцарія.

Втомлені і задоволені поверталися золочів’яни додому, знову й знову переглядаючи світлини, повертаючись спогадами у дні, наповнені яскравими емоціями та неповторними враженнями. Хочеться завершити розповідь про цю мандрівку словами ліцеїстів, яким випала унікальна нагода подорожувати з Tanqotrevel.

«Чесно кажучи, я про таке і не мріяв. Враження неймовірні. У цій подорожі я відкрив новий для себе світ – Європу. Дякую ліцею за таку можливість» (Антон Косаревич, ліцеїст групи ПЛГ).

«Краків, Прага та Дрезден – це щось надзвичайне! Неймовірна архітектура, привітні люди, природа – це все так захоплювало, що не було бажання покидати ці міста. З натхненням чекаю можливості поїхати туди ще раз» (Ярина Галас, ліцеїстка групи ПЛГ).

«Вихідний тур з Tanqo Travel, безумовно, залишив море позитивних емоцій та вражень. Поринути в атмосферу чарівних міст старої Європи допомогли старання організаторів туру та екскурсоводів, за що хочеться щиро подякувати» (Марта Бурдик, ліцеїстка групи Е-2).

«Якщо мене спитають, як це – бачити «Сикстинську мадонну» просто перед собою, я не зможу відповісти. Це треба відчути. Нам здається, що мистецтво належить до чогось примарного, навіть потойбічного; однак ні, воно цілком реальне, його можна торкнутися, воно оточує нас звідусіль. Воно живе в кожному з нас» (Ліля Ковалик, ліцеїстка групи Е-3).

Окрема подяка від учителів ліцею Ковалик Н.Ю. та Боднар М.М. Олегу Глинці за прекрасну подорож, Роману Глинці – за чудову організацію поїздки, уважне ставлення до кожного туриста та позитивну атмосферу. Дякуємо всім, хто дає можливість людям збагнути красу нашого світу.

Наталія Ковалик

Фото

Кiлькiсть переглядiв: 271