Ми не безсилі у протидії змінам клімату

Усе життя на планеті залежить від води. Вода все об’єднує. Від джерела до моря і через нескінченний цикл кругообігу вода з’єднує усі куточки планети Земля.

Кожного року 2 лютого країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь.

Відзначення цього Дня приурочено до підписання світовою спільнотою 2 лютого в 1971р. в Іранському місті Рамcар Конвенцію про водно-болотні угіддя, що маютьміжнародне значення (Рамсарська конвенція). У даний час до конвенції приєдналися 159 держав. Загальне число Рамсарських угідь, занесених до Списку, становить 1869із загальною площею 1836000 квадратних кілометрів. Рамсарська конвенція підкреслює важливість екосистем водно-болотних угідь у протидії змінам клімату, поглинанні вуглецевих сполук, пом'якшенні впливу посух,зменшенні впливу повеней та штормів, тісний зв’язок між водно-болотними угіддями, водою і людьми, ресурсом, який має велике соціально-економічне, культурне та наукове значення, і їх втрата є непоправною шкодою. Цей документ став першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів.

2019 рік – це 28 рік приєднання України до цієї Конвенції.Тема Міжнародного дня водно - болотних угідь 2019 року – «Водно-болотні угіддя та зміни клімату» під лозунгом: «Водно-болотні угіддя – ключ до вирішення проблем, пов’язаних зі змінами клімату. Ми не безсилі у протидії змінам клімату. Водно-болотні угіддя допомагають нам. Зупинимо втрату водно-болотяних угідь».

З метою підвищення обізнаності молоді з питань необхідності збереження водно-болотних угідь, які виконують найважливіші функції регулювання гідрологічного режиму і клімату великих територій, забезпечення справедливого розподілу води міжрізними групами користувачів цих ресурсів, 24 січня 2019 року працівники відділу еколого-освітньої роботи Національного природного парку «Північне Поділля»спільно з учителем біології, екології та хімії Іриною Бірулін та членом науково-технічної ради, методистом природничих наук Золочівського районного методичного кабінету відділу освіти Золочівської РДА Л.М Бохною організували та провели для ліцеїстів Золочівського економічного ліцею еколого -просвітницький захід , присвячений Всесвітньому дню водно-болотних угідь.

У своїй презентації екоосвітяни висвітлили ідею про важливість збереження водно-болотних угідь. Ліцеїсти отримали інформацію про їхню цінність, величезний вплив на формування міських зелених зон, урізноманітнення міських краєвидів, зволоження повітря й зниження його температури, зменшення впливу повеней, поповнення запасів питної води, очищення води від забруднення. Цікавою та маловідомою була розповідь про ландшафтний заказник «Верхобузький», який знаходиться неподалік нашого міста Золочева. Ліцеїсти ставили запитання, отримували захоплюючі відповіді, виявляли справжню зацікавленість, вступали жваво в дискусію, пропонували шляхи вирішення проблеми щодо необхідності збереження унікальності природніх комплексів, висловлювали гіпотези щодо їх охорони.Родзинкою заходу був фіто-масаж рук з дивовижними компонентами:льоном, рисом, м’ятою, корицею, гвоздикою, розмарином, фенхелем. Цікавим був майстер-клас з виготовлення ароматичних екомішечків з чебрецю, ромашки, меліси, полину - трав, які ми можемо знайти поблизу водно-болотних угідь. Це альтернатива аерозолів, які ми можемо приготувати дома та зробити невеличкий внесок у збереження водно-болотних екосистем.Незаперечний факт, що реалізація на практиці пріоритетів щодо поліпшення збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіхдержавних та недержавних установ та організацій, всього населення країни. І всі ми маємо цього прагнути, бо інакше не зможемо подолати нищівні для довкілля країнитенденції, що можуть вилитись у катастрофічні явища для всієї планети.

Екоосвітяни запросили до співпраці ліцеїстів, особливо тих, хто виявить бажання займатися науковими дослідженнями.

Подібні заходи не тільки примножують знання учнів, а й допомагають їм краще пізнати й полюбити рідний край, а в майбутньому стати не просто споживачами природних ресурсів, а мудрими господарями.

Бірулін Ірина,
учитель біології, екології та хімії
Золочівського економічного ліцею

ФОТО

Кiлькiсть переглядiв: 250