З вірою у прийдешнє

У календарі українця особливим місяцем є березень, адже щороку ми вшановуємо геніального сина нашого народу – Тараса Григоровича Шевченка. Безперечно, його ім’я стало символом боротьби за волю України, а поетові пророцтва вражають актуальністю і сьогодні – у 205 річницю від дня народження Кобзаря.

Шевченкові візії майбутнього України знайшли і продовжують знаходити своє втілення в нашій історії. «І повіє вогонь новий з Холодного Яру», - передбачав Тарас героїчну боротьбу холодноярівців з більшовицькими зайдами. Немов зазираючи у прийдешнє, дорікав «землячкам»-зрадникам і пристосуванцям: «Доборолась Україна до самого краю, гірше ляха свої діти її розпинають…»; застерігав проти байдужості та бездіяльності: «Схаменіться! Будьте люди, бо лихо вам буде!»; благав кожного з нас: «Свою Україну любіть, любіть її во врем’я люте!»

У наші дні, «во врем’я люте», поетові заповіти звучать, як ніколи, доречно. І кому ж, як не молодому поколінню, черпати мудрість із джерела пророчого слова! У Золочівському економічному ліцеї Шевченківські дні – це не просто традиція, а невпинний пошук відповідей на питання, які хвилюють кожного з нас. Ліцеїсти охоче долучаються до організації й проведення різноманітних заходів. Цьогоріч учні 9 класу готували тематичні міні-проекти, у 8 класі уроки практичної риторики та позакласного читання об’єднувала шевченківська тематика, а одинадцятикласники повторили творчість Кобзаря в рамках підготовки до ЗНО. Для ліцеїстів було проведено інтелектуальний турнір, присвячений відомим і невідомим сторінкам життя і творчості поета й художника. Кульмінація ліцейної шевченкіани попереду: на неділю заплановано спільну поїздку вчителів та вихованців у Львівський оперний театр, на виставу-балет «Лілея» за мотивами балади Т.Г.Шевченка.

Патріотизм, любов до рідної землі, повагу до українського слова потрібно сіяти в юні душі й серця вже сьогодні, аби в майбутньому здійснилося головне Тарасове пророцтво: «І на оновленій землі врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люди на землі!»

Наталія Ковалик,
учитель української мови і літератури ЗЕЛ

ФОТО

Кiлькiсть переглядiв: 253