День безпечного Інтернету

9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (SaferInternetDay) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Ми живемо в епоху інформаційних технологій, які увійшли у життя кожного з нас. Ніхто не заперечуватиме, що тепер Інтернет відіграє важливу роль у житті людей.

На даний час Інтернет переповнений відео - та фотоматеріалами сумнівного харак­теру. Ні для кого не секрет, що там безкоштовно можна знайти інформацію будь-якого змісту, на­віть інструкцію з виготовлення вибухівки.

Сумна статистика криміналістів свід­чить, що зростання агресивної поведінки молоді безпосередньо пов'язана із система­тичним переглядом сайтів в мережі Інтер­нет, які демонструють злочинні, агресивні дії (про вбивства, побиття та знущання над людьми).

Серед молоді стало дуже популярним та­ке заняття, як знімати на мобільний телефон побиття та знущання, які відбуваються в школі, у дворі, та викладати їх в Інтернеті.

Якщо в реальному житті підліткові важ­ко знайти однодумців щодо якогось «не­зручного» питання, то в мережі охочих обго­ворити будь-які незручності можна знайти швидко і багато.

Користуючись послугами Інтернету не забувайте і про заходи безпеки у спілку­ванні з людиною, яку ви не бачите. Адже віртуальні шахраї дуже гарні психологи: представляючись одним з ваших давніх знайомих, вони дізнаються від вас конфі­денційну інформацію, як, наприклад, коли у вас вдома нікого немає, з ким ви прожи­ваєте, ваш майновий стан і т. д.

Ще однією популярною небезпекою є розповсюджування файлів у мережі Facebook. Нажаль, часто користувачі спочатку запускають файл, а вже потім розуміють, що зробили помилку. Головне в такій ситуації не поспішати. Наприклад, рольова ситуація уFacebook.Від одного із Ваших друзів Ви отримали повідомлення: «Вау, яке відео, ну ти і даєш! Як же тобі не соромно» і в кінці йде посилання. Ваша перша реакція: що ж там таке? Ви намагаєтесь запустити посилання, і тут Вам ще пропонується завантажити відео, відкриваючи його просто із цікавості Ви заражаєте комп’ютер. Але ж достатньо просто зупинитись і витримати паузу 10 секунд і подумати: У чому сенс повідомлення, яке це може бути відео? Хто мені це прислав, наскільки часто ми спілкуємось? Чому текст такий загальний? Нічого конкретного? У крайньому випадку можна зв’язатись з відправником листа, можливо запитати в нього що це таке, якщо він не відповідає ще раз подумати, якщо є можливість зателефонуйте йому. Але не поспішайте відкривати і тим паче закачувати і запускати на ПК те що вам пропонують.

З метою дослідження позитивних і негативних наслідків Інтернету, сформулювати та засвоїти правила безпечної роботи в Інтернеті вчителями інформатики ліцею було проведено тематичні дискусії на уроках, продемонстровано цікаві відеоролики та презентації про безпеку в Інтернеті.

Також учні групи Е-21 приєднались до SaferInternetDayChallenge 2021, що був запропонований програмою академій Ciscoта провідними університетами України. У рамках даного челенджу учні ознайомились з курсом Кібербезпека та протестували безпечність своєї поведінки в цифровому світі.

Користуйтесь Інтернетом правильно і він буде вашим другом!!!

ФОТО

Обережно в Інтернеті

Найгірший тиждень у житті Петрика

Кiлькiсть переглядiв: 67